Реклама на сайте Связаться с нами

Р. І. Тиркало

Банківська справа

Навчальний посібник

Тернопіль
Видавництво «Карт-бланш»
2001

На главную
Банківська справа. Тиркало Р. І.
11.2. Економічна суть і види кредитів, що надаються НБУ комерційним банкам
НБУ виступає у якості "банку банків" і є для комерційних банків останнім кредитором. Економічна сутність і види кредитів, що надаються НБУ комерційним банкам, розкриває Економічна суть і види кредитів НБУ комерційним банкам:
Через закриті кредитні аукціони, кредитування під заставу державних цінних паперів:
- на макрорівні - через кредитування комерційних банків здійснюється емісія грошей в обіг і розширюється обсяг сукупної грошової маси в економіці, що створює додаткові умови для кредитної експансії банків.
Рефінансування активних операцій через переоблік векселів господарських суб'єктів, стабілізаційний кредит:
- на мікрорівні - кредити НБУ комерційним банкам сприяють підтриманню комерційними банками ліквідності, зміни структури активів на користь позичкових операцій, а також розширенню, при необхідності, обсягу кредитної допомоги клієнтам.
На початку розвитку кредитних відносин між НБУ та комерційними банками першим застосовувались такі види кредитування:
- кредити для завершення розрахунків шляхом заліку взаємної заборгованості;
- кредити для покриття дефіциту державного бюджету;
- кредити для надання кредитної допомоги підприємствам окремих галузей народного господарства;
- відкриті кредитні аукціони.
Такі кредити надавалися на емісійній основі, як правило, за пільговою процентною ставкою та, переважно, неплатоспроможним клієнтам. Між комерційними банками ресурси розподілялись з урахуванням розміру статутного капіталу, мережі банківських установ тощо.
Подібні методи кредитування НБУ економіки - безпосередньо, або через комерційні банки - мали адміністративний характер і негативно впливали на інфляційні процеси. Тому НБУ поступово перейшов до ринкового механізму регулювання грошово-кредитних відносин із комерційними банками та іншими кредитними установами.