Реклама на сайте Связаться с нами

Р. І. Тиркало

Банківська справа

Навчальний посібник

Тернопіль
Видавництво «Карт-бланш»
2001

На главную
Банківська справа. Тиркало Р. І.
13.2. Валютне ліцензування комерційних банків
Ліцензування валютних операцій здійснюється відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України "Про систему валютного регулювання і контролю" та "Порядку надання ліцензій" НБУ на право здійснення комерційними банками операцій із валютними цінностями, затвердженого постановою № 243 правління НБУ від 27.09.1995р. Відповідно до цього Національний банк України видає індивідуальні та генеральні ліцензії на здійснення валютних операцій:
- генеральна - надається комерційним банкам;
- індивідуальна - резидентам України на відкриття рахунків в іноземних банках та для одержання кредитів в іноземній валюті від зарубіжних кредиторів.
Ліцензію НБУ на право здійснення операцій із валютними цінностями можуть отримувати банки, які є юридичними особами, існують і здійснюють свої операції на території України не менше одного року; мають розмір статутного фонду та власних коштів у межах норм, які встановлює НБУ. Ці банки повинні забезпечити відповідність своїх установ технічним вимогам (наявність комп'ютерної техніки, обладнання спеціального операційного залу, додержання належної охорони та ін.), які необхідні для:
- здійснення валютних операцій;
- обслуговування валютних рахунків клієнтів;
- встановлення кореспондентських відносин з іноземними банками;
- проведення кредитних операцій на міжнародних грошових ринках.
Крім цього, банки повинні мати у своєму штаті фахівців, які відповідають певним кваліфікаційним вимогам (вища освіта, досвід практичної роботи, знання іноземної мови).
При дотриманні банками усіх вимог у регіональне управління НБУ для отримання ліцензії подаються такі документи:
- заява;
- копія нотаріально завіреного статуту;
- перелік операцій із валютними цінностями;
- опис структури та підрозділів із переліком технічних засобів;
- довідка про керівників банку, які здійснюють нагляд за валютними операціями, та безпосередніх виконавців і копії їх дипломів;
- баланс та річний звіт установи банку;
- письмове підтвердження трьох іноземних банків про згоду та встановлення кореспондентських відносин.
Регіональне управління НБУ перевіряє комплектність документів та відповідність їх вимогам НБУ і в разі наявності дає рекомендацію на відповідний банк. Цю рекомендацію та повний пакет документів передають департаменту валютного регулювання НБУ в Управління валютного контролю та ліцензування. Документи передають на розгляд відповідної комісії, котра дає позитивну оцінку та визначає перелік операцій із валютними цінностями, які банк може здійснювати після одержання ліцензії. Ліцензія оформляється українською та англійською мовами та після затвердження її на засіданні Правління НБУ передається в канцелярію НБУ для реєстрації і передачі банку-заявнику (уповноваженому банкові).
Індивідуальні ліцензії НБУ надає:
- резидентам України на відкриття рахунків в іноземних банках, які чинні протягом одного року з дня підписання, але можуть бути продовжені шляхом перереєстрації;
- резидентам України на одержання кредитів в іноземній валюті від іноземних кредиторів;
- банкам-резидентам для одержання кредитів в іноземній валюті від іноземних кредиторів - свідоцтва про реєстрацію.