Реклама на сайте Связаться с нами

А. П. Гетьман, М. В. Шульга

Екологічне право України

Підручник

Харків
Право
2005

На главную
Екологічне право України. Гетьман А. П., Шульга М. В.

Правове забезпечення ефективності природокористування природно-заповідним фондом

Ефективність природокористування природно-заповідним фондом забезпечується за допомогою певних засобів. Це, зокрема, економічне обґрунтування організації та розвитку природно-заповідного фонду; економічна оцінка його територій та об'єктів, ведення їх кадастру; диференційоване визначення джерел і нормативів фінансування організації та функціонування природно-заповідного фонду; надання відповідним підприємствам, установам та організаціям, що забезпечують функціонування природно-заповідного фонду, податкових та інших пільг, компенсації у встановленому порядку збитків, завданих порушенням законодавства про природно-заповідний фонд; чітке визначення прав та обов'язків природокористувачів.

За відвідування територій та об'єктів природно-заповідного фонду їх адміністрації, а також підприємства, установи, організації і громадяни, у підпорядкуванні яких перебувають ці території та об'єкти, за погодженням із спеціально уповноваженими державними органами, можуть встановлювати плату.

Природні та біосферні заповідники, національні природні парки та інші заповідні території у разі розширення їх за рахунок земель сільськогосподарських, лісогосподарських та інших угідь, що є державною власністю, звільняються від відшкодування пов'язаних з цим витрат сільськогосподарського, лісогосподарського та іншого виробництва. У разі включення до їх складу територій земель, що перебувають у комунальній чи приватній власності, відшкодування втрат здійснюється за рахунок Державного бюджету — для територій та об'єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного значення. Адля територій та об'єктів природно-заповідного фонду місцевого значення — за рахунок республіканського бюджету Автономної Республіки Крим або місцевих бюджетів.

Природні та біосферні заповідники, національні природні парки, регіональні ландшафтні парки, ботанічні сади, а також дендрологічні парки звільняються від сплати земельного податку. Підприємства, установи та організації звільняються від плати за землі, які включені до складу заказників, пам'яток природи, заповідних урочищ та парків-пам'яток садово-паркового мистецтва. Законодавством України можуть бути встановлені й інші пільги, спрямовані на забезпечення раціонального використання природних об'єктів заповідного фонду.

Збори за спеціальне використання територій та об'єктів природно-заповідного фонду встановлюються відповідно до нормативів зборів і лімітів їх використання. Нормативи зборів у даному випадку визначаються Кабінетом Міністрів України з урахуванням їх якості, можливості відтворення, доступності, продуктивності, місцезнаходження, можливості переробки й утилізації відходів та інших факторів. Збори за використання в межах установлених лімітів відносять на витрати виробництва, а за понадлімітне використання та зниження їх якості стягуються з прибутку, що залишається у природокористувачів.