Реклама на сайте Связаться с нами

Р. І. Тиркало

Банківська справа

Навчальний посібник

Тернопіль
Видавництво «Карт-бланш»
2001

На главную
Банківська справа. Тиркало Р. І.
§ 5.6.2. Видача на оплату праці, грошові виплати й заохочення, інші виплати, що не входять до складу фонду оплати праці
Видачі на оплату праці і прирівняні до неї виплати - основна стаття (напрям) видач готівкових грошей із кас комерційних банків.
Прогнозування розміру видачі готівки на оплату праці здійснюється регіональними управліннями НБУ з урахуванням фактичних даних про склад фонду оплати праці в цілому по регіону та його динаміки за минулий час. При цьому із загальної суми фонду оплати праці регіону виключаються суми різних безготівкових перерахувань й утримань із заробітної плати; додаються суми депонованої заробітної плати з урахуванням динаміки й аналізу фактичних даних за минулий час і суми податків, що утримується при видачі допомоги за тимчасовою непрацездатністю. До одержаної суми видачі готівки на виплату заробітної плати, включаючи премії, додають суми видачі на інші види оплати праці, що не входять до фонду оплати праці.
Суми депонованої заробітної плати визначаються з середнього їх рівня, за розрахунками в аналогічні до прогнозованого періоди минулих років, а також за останні місяці - на підставі звітності про касові обороти банків.
Суми заробітної плати, що перераховуються на вклади громадян, приймаються до розрахунку прогнозу касових оборотів на підставі аналізу динаміки вкладних операцій за минулий період з урахуванням можливих змін цієї форми розрахунків із громадянами у прогнозований період.
Прогнозні обсяги видач готівки на оплату праці коригуються на суми змін простроченої заробітної плати: при зростанні (збільшенні) простроченої заробітної плати видачі готівки з кас банків зменшуються, а при зниженні простроченої заборгованості - збільшуються. Крім того, видачі готівки на заробітну плату збільшуються на суми, що виплачуються у прогнозованому кварталі, за строками, що припадають на наступний квартал (вплив вихідних, святкових днів, інші причини), а зменшуються на суми, що виплачуються у попередньому кварталі за строками, що припадають на квартал, який прогнозується.
При розподілі видачі готівки на заробітну плату за місяцями враховується, що в четвер і п'ятницю банки здійснюють видачу готівки на виплату зарплати за строками, що припадають на суботу і неділю. Має враховуватись також видача грошей на виплату заробітної плати за строками, що припадають на святкові дні.