Реклама на сайте Связаться с нами

Р. І. Тиркало

Банківська справа

Навчальний посібник

Тернопіль
Видавництво «Карт-бланш»
2001

На главную
Банківська справа. Тиркало Р. І.
§9.6.1. Врахування і перерахування векселів
Векселі подаються пред'явником до врахування з реєстром векселів, в якому векселі розташовуються у порядку настання строків платежу, починаючи з найближчого. Після прийняття банком позитивного рішення про врахування всіх або окремих векселів встановлюється сума дисконту та інших утримань з клієнта за кожним векселем. Невраховані векселі повертаються пред'явнику під розписку.
Кредит у формі врахування векселів надається шляхом:
- перерахування коштів на поточний рахунок пред'явника;
- оплати кредиторської заборгованості пред'явника за умови подання відповідних документів.
Розрізняють такі види врахування векселів:
Види врахування векселів
Безоборотне врахування.
Пред'явник векселя вибуває з числа зобов'язаних за векселем осіб шляхом передавання банку векселя пред'явником без вчинення індосаменту, якщо останній індосамент бланковий, або на пред'явника.
Використовується в разі врахування короткострокових векселів при безумовній впевненості в кредитоспроможності платника за векселем
Врахування з реверсом.
Пред'явник векселя дає банку позавексельне зобов'язання викупити враховані векселі до настання строку їх оплати або при настанні певних обставин.
Використовується в разі врахування довгострокових векселів при ймовірності підвищення процентних ставок на ринку та при сумнівах у кредитоспроможності платника за векселем.