Реклама на сайте Связаться с нами

С. А. Макарчук

Етнографія України

Навчальний посібник

Львів
"Світ"
2004

На главную
Етнографія України. Макарчук С. А.

Козацький одяг

Перші відомості про одяг козаків знаходимо у щоденнику австрійського дипломата Еріха Лясоти з 1594 р. та в "Описі України" французького інженера Боплана середини XVII ст. Буденний одяг рядових козаків виготовляли з грубих тканин, він складався зі сорочки, шаровар, каптана, жупана, шапки. Сорочку шили з доморобного полотна, шаровари — з китайчаної тканини. Каптани були з відрізною спинкою зі зборами. Підпоясували їх широким ремінним поясом. Жупани виробляли з сукна переважно малинового кольору. Взимку рядові козаки одягали довгі кожухи з великим смушковим коміром, смушкову шапку із суконним верхом, сап'янові чоботи. Вони також мали довгу, без рукавів, пошиту з вовни або шкіри, кирею. Характерним було носіння оселедця та вусів.

Одяг жінок рядових козаків був подібний до селянського: сорочка, спідниця, нагрудник, каптан, шуба, головний убір, прикраси, взуття.

Старшинський одяг мав ті самі складові частини, але виготовлявся зі значно дорожчих тканин та з більшою кількістю прикрас. Козаки носили каптани зі сукна, а козацька старшина — з шовку, атласу, алтабасу, оксамиту. Найпоширенішими були відтінки червоного, зеленого та жовтого кольорів. Каптани старшин багато прикрашали кольоровими шнурками або позументами, спереду нашивали гаплики і гудзики (мідні, срібні, золоті). Козацька старшина мала шуби із лисиці, вовка, рисі тощо. Дорогі хутра покривали оксамитом, тафтою та сукном, дешеві — бавовняними тканинами. Шуби і каптани, подібні на жупани, прикрашали різними виробами. Взуття виготовляли із червоного та жовтого сап'яну. Доповненням до одягу були рукавиці, гаптовані золотом і сріблом.

Жінки старшин носили шовкові, гаптовані сріблом і золотом сорочки, спідниці з коштовних тканин. Із таких самих тканин виготовляли верхній розпашний одяг, кунтуші, які відрізнялися від чоловічих багатими прикрасами. Молоді носили шапочки з чорного оксамиту і напустами та двома ріжками — спереду і ззаду, старші — шапочки темних кольорів.