Реклама на сайте Связаться с нами

С. А. Макарчук

Етнографія України

Навчальний посібник

Львів
"Світ"
2004

На главную
Етнографія України. Макарчук С. А.

Основи народних знань

Скарбниця народних знань України невичерпна. Вона увібрала і загальнолюдські надбання, і знання, запозичені у сусідніх народів, і специфічні елементи, вироблені власною, повсякденною практикою. Чимало з них не лише відомі, а й підтверджені наукою.

Народні знання, зокрема селян, грунтувалися на вивченні явищ природи, а це в свою чергу розвивало спостережливість, гостру допитливість, уміння експериментувати й аналізувати. З прадавніх часів дійшло до нас чимало прикладів оригінальної технічної винахідливості, яка дивувала не лише людей свого часу, а й наших сучасників. Відомі зразки умілих фортифікаційних споруд, різних військових укріплень та пристроїв, що нейтралізували або зводили нанівець зусилля численних ворогів.

Визначальною національною рисою населення України було постійне прагнення до освіти, науки і культури, постійна повага до знань і духовного збагачення. Саме тому український народ зумів накопичити великі позитивні знання із найрізноманітніших галузей природознавства і суспільного життя, а також з інших галузей.