Реклама на сайте Связаться с нами

С. А. Макарчук

Етнографія України

Навчальний посібник

Львів
"Світ"
2004

На главную
Етнографія України. Макарчук С. А.

Угорці

Поселення угорців на землях України з'явилися вже в ранньому Середньовіччі. У VI—VII ст. вони жили в Приазовських степах під владою племен онурів, у VII ст. потрапили в залежність від Хозарського каганату, а впродовж IX ст. перейшли через територію Київської Русі, подолавши Верецький перевал у Карпатах, поселилися у Придунайській низовині. Райони сучасного Закарпаття угорці почали захоплювати в XI ст. У XIII—XIV ст. Угорська держава перетворила цей край, що раніше належав Київській Русі, у власне володіння. Після татарської навали сюди переселилося чимало угорців, їхні королі роздавали землі Закарпаття своїм васалам.

Друга хвиля угорського переселення на Закарпаття розпочалася після захоплення Угорщини турками.

Певна етнічна строкатість окремих районів сучасної Закарпатської області пояснюється і тим, що в другій половині XVIII ст. Угорщина, а в її складі й Закарпаття, звільнившись від турецького іга, потрапила в залежність від Австрійської імперії. В умовах подвійного гніту українське населення зазнавало жорстоких релігійно-етнічних утисків. Цей процес особливо посилився після 1867 p., коли Габсбурзька монархія стала дуалістичною державою — Австро-Угорщиною й українське Закарпаття безпосередньо ввійшло до Угорщини. Пізніші переселення угорців та інших іноземців на Закарпаття стимулювалися розгортанням підприємництва.

За переписом 2001 р. у межах України проживало 157 тис. угорців, понад 18 тис. дітей навчаються у 66 угорських школах. Більшість жителів угорської національності зосереджені на території Берегівського і Виноградівського районів, частина — Мукачівського й Ужгородського.

Угорці на Закарпатті зберегли традиційні цінності національної культури, фольклор, мову, підтримують постійні контакти з історичною батьківщиною, для них ведуться телепередачі рідною мовою. Вони відомі як умілі виноградарі та садівники, а також старанні сільські господарі.

Фольклорні свята, огляди художньої самодіяльності засвідчують високий рівень національної духовної культури угорського населення. На Закарпатті діє 890 угорських етнографічних ансамблів. В одязі, сільській архітектурі, народних святах угорців збереглися національні елементи. Особливо яскраво вони виявляються у народних гуляннях і святах, весіллях та інших традиційних обрядах.