Реклама на сайте Связаться с нами

А. П. Гетьман, М. В. Шульга

Екологічне право України

Підручник

Харків
Право
2005

На главную
Екологічне право України. Гетьман А. П., Шульга М. В.

Особливості природокористування в заказниках, пам'ятках природи, заповідних урочищах та в інших штучно створених природних об'єктах

Заказники організовуються без вилучення земельних ділянок, водних та інших природних об'єктів у їх власників або користувачів. На території заказника обмежується або забороняється використання природних об'єктів та діяльність, що суперечить цілям і завданням, передбаченим положенням про заказник. Господарська, наукова та інша діяльність щодо використання природних об'єктів заказника, яка не суперечить його цілям і завданням, проводиться з дотриманням загальних вимог охорони навколишнього природного середовища.

Власники або користувачі земельних ділянок, водних та інших природних об'єктів, оголошених пам'ятками природи або заповідними урочищами, беруть на себе зобов'язання щодо забезпечення режиму їх використання, охорони та збереження.

Оголошення пам'яток природи та заповідних урочищ також проводиться без вилучення земельних ділянок, водних та інших природних об'єктів у власників або користувачів. На цих територіях забороняється будь-яка діяльність, що загрожує збереженню або призводить до деградації чи зміни первинного їх стану. На території заповідних урочищ забороняється будь-яка діяльність, що порушує природні процеси, які відбуваються у природних комплексах, включених до їх складу, відповідно до вимог, встановлених для природних заповідників. Власники або користувачі земельних ділянок, водних та інших природних об'єктів, оголошених пам'ятками природи або заповідними урочищами, беруть на себе зобов'язання щодо забезпечення режиму їх використання, збереження та охорони.

Ботанічним садам надаються ділянки землі та водного простору з усіма природними ресурсами, які вилучаються з господарського використання, згідно з чинним законодавством. На їх території забороняється будь-яке природокористування та діяльність, що не пов'язана з виконанням покладених на них завдань і загрожує збереженню колекцій флори.

У межах ботанічних садів для забезпечення ефективного режиму використання та охорони флори можуть бути виділені такі зони: експозиційна, наукова, заповідна та адміністративно-господарська. Експозиційна зона (з колекцією флори) використовується населенням для відвідування у порядку, встановленому адміністрацією ботанічного саду. Наукова зона, до складу якої входять експериментальні ділянки колекції, використовується для наукових цілей. Заповідна зона для відвідування забороняється, крім випадків, коли воно пов'язане з проведенням наукових спостережень. Адміністративно-господарська зона використовується для господарської діяльності, розташування адміністративних та господарських споруд тощо.

Природні об'єкти дендрологічних парків (різноманітні види дерев, чагарників та їх композицій) створюються для наукового, культурного, рекреаційного та іншого використання. На їх території забороняється діяльність, яка не пов'язана з виконанням покладених на них завдань і загрожує збереженню дендрологічних колекцій. Зонування дендрологічних парків проводитися відповідно до вимог, встановлених для ботанічних садів.

Земельні ділянки з усіма природними ресурсами вилучаються з господарського використання і надаються дендрологічним паркам у порядку, встановленому Земельним кодексом та іншими актами законодавства України.

Аналогічний порядок встановлений і для вилучення та надання земельних ділянок зоологічним паркам, на території яких забороняється природокористування та діяльність, що не пов'язана з виконанням покладених на них завдань і загрожує збереженню сприятливих умов для життя тварин.

На території зоологічних парків з метою забезпечення виконання поставлених перед ними завдань виділяються відповідні зони: експозиційна, наукова, рекреаційна, господарська.

Парки-пам'ятки садово-паркового мистецтва використовуються в естетичних, виховних, наукових, оздоровчих та природоохоронних цілях. Оголошення територій парками-пам'ятками садово-паркового мистецтва здійснюється з вилученням у встановленому порядку або без вилучення земельних ділянок, водних та інших природних об'єктів у їх власників або користувачів. На цих територіях забороняється природокористування та будь-яка діяльність, що не пов'язана з виконанням покладених на них завдань і загрожує їх збереженню.

Території парків-пам'яток садово-паркового мистецтва використовуються для проведення екскурсій та масового відпочинку населення. В порядку догляду за насадженнями можуть здійснюватися такі види природокористування: санітарні рубки дерев, рубки реконструкції та догляду за підсадкою дерев і чагарників ідентичного виду замість загиблих, заходи щодо запобігання самосіву, збереження композицій із дерев, чагарників і квітів, трав'яних газонів. На територіях може проводитися зонування відповідно до вимог, встановлених для ботанічних садів.

Утримання та реконструкція парків-пам'яток садово-паркового мистецтва провадиться за проектами, що розробляються спеціалізованими науковими та проектними установами і затверджуються органами, у підпорядкуванні яких перебувають ці парки, за погодженням з Міністерством екології та природних ресурсів України.