Реклама на сайте Связаться с нами

А. П. Гетьман, М. В. Шульга

Екологічне право України

Підручник

Харків
Право
2005

На главную
Екологічне право України. Гетьман А. П., Шульга М. В.

Особливості природокористування в охоронних зонах природно-заповідного фонду

Для забезпечення необхідного режиму використання природних комплексів та об'єктів природних заповідників, запобігання негативному впливу господарської діяльності на прилеглих до них територіях, у разі необхідності також і на територіях, прилеглих до окремих ділянок національних природних парків, регіональних ландшафтних парків, а також навколо заказників, пам'яток природи, заповідних урочищ, ботанічних садів, дендрологічних парків, зоологічних парків та парків-пам'яток садово-паркового мистецтва встановлюються охоронні зони. Розміри охоронних зон визначаються за їх цільовим призначенням на підставі спеціальних обстежень ландшафтів та господарської діяльності у сфері природокористування на прилеглих територіях.

Використання охоронних зон територій та об'єктів природно-заповідного фонду визначається з урахуванням характеру господарської діяльності на прилеглих територіях, впливу на навколишнє природне середовище. В них не допускається надання земельних ділянок для будівництва та інших об'єктів, розвиток господарської діяльності по використанню природних ресурсів, яка може призвести до негативного впливу на території та об'єкти природно-заповідного фонду. Оцінка такого впливу здійснюється на основі екологічної експертизи.

Внутрішнє зонування природно-заповідного фонду і прилеглих до нього природних територій та об'єктів передбачає виконання специфічних завдань для кожного його виду, зумовлює відповідні права та обов'язки природокористувачів і органів, в управління яких передані зазначені території.